Jak się kończy spamowanie Naszej Klasy

bezpieczeństwo, e-biznes, wszystko 2 Comments

Automat wystawia komentarze z podanym adresem URL:

Nasza Klasa SPAM

strona www.vidi.in przekierowuje na MFA:

Jak widać ten model biznesowy przestał być akceptowany przez Google AdSense.
Analiza moich danych wykazała (he he he) że Google coraz bardziej przykłada wagę do jakości stron i ruchu kierowanego na nie.. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości wydawca dostaje jednego z 3 rodzajów bana: (”nieprawidłowe kliknięcia”, “stwarza zagrożenie” i “nasi specjaliści”).

Ruszył AdMatch - prawie jak AdSense

e-biznes, wszystko 4 Comments

Ruszył moduł reklamy kontekstowej w sieci Tradedoubler:

admatch

na jakiekolwiek wnioski jeszcze za wcześnie ale już widać że:

  • wygląda idealnie tak samo jak AdSense czyli elementy obu sieci na tej samej stronie będą niezgodne z regulaminem Google
  • EPI daje nieporównywalnie większe możliwości śledzenia kliknięć niż kanały znane z AdSense (można wsadzić w to wszystko np. nazwę użytkownika, User-Agent czy frazę z jakiej było wejście na stronę) Dzięki EPI możemy wynagradzać użytkowników za wykonane akcje (tak jak Fotka.pl+mBank) co w modelu Pay-Per-Click (nie wiem czy EPI działa w PPC) może budzić pewne (jakże słuszne) wątpliwości …
  • dopóki nie będzie tak samo łatwo osiągalnego odpowiednika AdWords to raczej marne szanse na większą ilość reklamodawców (co jest ogromną przewagą Google) . Przy tak małej ilości programów sam sobie robiłem AdMatch np. reklama Orange na stronę z dzwonkami, a laski z single.pl (R.I.P.) na stronę dla facetów ;) itd.
  • W Google odpowiada automat, w Tradedoubler nie odpowiada nikt (może z dużymi graczami chętniej rozmawiają, nie wiem)

poklikamy - zobaczymy ;)

PS:
Polecam też Zanox

Serwis MP3 wysokie zarobki czyli jak zarobić 3000zł kradnąc cudzy content

e-biznes, wszystko, wtf 3 Comments

 

 

Ostatnio sporą popularnością cieszą się tzw. “wyszukiwarki mp3″,

przykład który omówię: http://www.namp3.net/

oto oferta sprzedaży tego serwisu na Allegro:

a1.jpg

wygląda ciekawie, zarobki owego serwisu wyglądają jeszcze ciekawiej:

a2.jpg

Serwis poszedł za 3000zł:

a31.jpg

skoro serwis zwraca się już po 2 miesiącach to gdzie jest haczyk ?

Haczyk polega na tym że wszystkie pliki mp3 pobierane są bezpośrednio z serwisu wrzuta.pl:

a4.jpg

Co to oznacza dla potencjalnego nabywcy ?

- to że jego serwis kradnie treść (która i tak jest ukradziona ale to już inny temat;)

- generuje ruch nie przynosząc żadnego zysku, bo kasa z reklam nie trafia na konto wrzuty

- wszystkie takie strony można zablokować w paru linijkach kodu PHP

a5.jpg

i calutki biznes wyszukiwarko-empetrójkowy leży…

Zanim coś kupisz dowiedz się DOKŁADNIE jak to działa.

Ciekawe kiedy wprowadzą to w życie?

CASE-STUDY:)

Fotka.pl potrzebowała chyba tydzień na blokadę złodziei zdjęć (schemat identyczny)

Polski akcent na blogs.zdnet.com/security

bezpieczeństwo, wszystko, wtf 3 Comments

polish hacker

W kodzie można przeczytać

/*
* Copyright (c) 2008 chujwamwdupe - pumpernikiel.c
*
* one day in teletubby land...
*
* an email from idefense:
*
* "Unfortunately, Microsoft has refused to credit you using the name you requested."
*
* ...what's wrong with 'chujwamwdupe', eh?

no cóż, prawie się udało ;)

« Previous Entries